Саудитският петролен гигант Aramco обяви рекордна печалба от 161,1 млрд. долара (134

...
Саудитският петролен гигант Aramco обяви рекордна печалба от 161,1 млрд. долара (134
Коментари Харесай

Петролният монополист на Саудитска Арабия е с рекордна печалба

Саудитският петролен гигант Aramco разгласи рекордна облага от 161,1 млрд. долара (134 милиарда паунда) за 2022 година Компанията е подкрепена от покачващите се цени на горивата и по-големите размери, прецизира Би Би Си.

Това съставлява 46,5% нарастване за държавната компания спрямо предходната година.

Това е последната енергийна компания, която регистрира рекордни облаги, откакто цените на силата скочиха след пълномащабната експанзия на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Американската ExxonMobil осъществя 55,7 милиарда $, а английската Shell регистрира 39,9 милиарда $.

Aramco също по този начин разгласи дял от 19,5 милиарда $ за тримесечието от октомври до декември 2022 година, който ще бъде изплатен през първото тримесечие на тази година.

По-голямата част от тази сума ще отиде за саудитското държавно управление, което има близо 95% от акциите на компанията.

Цената на петрола вид Брент, която е пример за цената на петрола, в този момент се търгува на равнища от около 82 $ за барел - макар че цените надвишиха 120 $ за барел през март предходната година, след нахлуването на Русия, и през юни.

" Арамко яхна вълната на високите цени на силата през 2022 година ", сподели Робърт Могилницки от Института на арабските страни от Персийския залив във Вашингтон. " За Aramco щеше да е мъчно да не се показа мощно през 2022 година ".

В изказване от неделя Aramco съобщи, че резултатите на компанията са " подкрепени от по-високите цени на суровия нефт, по-големите продадени размери и усъвършенстваните маржове при рафинираните артикули ".

Президентът и основен изпълнителен шеф на Aramco Амин Насър съобщи: " Като се има поради, че чакаме петролът и газът да останат от значително значение в обозримо бъдеще, рисковете от незадоволителни вложения в нашата промишленост са действителни - в това число и да допринесат за по-високи цени на силата. "

За да се оправи с тези провокации, той съобщи, че компанията ще се концентрира освен върху разширението на производството на петрол, газ и химикали - само че и ще влага в нови технологии с по-ниски въглеродни излъчвания.

Aramco - втората по стойност компания в света, отстъпваща единствено на американската Apple - е главен емитент на парникови газове, които способстват за изменението на климата.

В отговор на известието на Aramco генералният секретар на Amnesty International Агнес Каламар съобщи: " Шокиращо е една компания да осъществя облага от над 161 милиарда $ за една година посредством продажбата на изкопаеми горива - най-големият фактор за климатичната рецесия. "

Тя добави: " Това е още по-шокиращо, тъй като този остатък е насъбран по време на световна рецесия на разноските за живот и е подкрепят от повишението на цените на силата вследствие на нападателната война на Русия против Украйна. "

Саудитска Арабия е най-големият производител в петролния картел ОПЕК - Организация на страните експортьорки на нефт.

Кралството от Персийския залив е осъждано за редица нарушавания на правата на индивида: за присъединяване му в спора в прилежащ Йемен, за убийството през 2018 година на журналиста Джамал Хашоги, за хвърлянето в пандиза на дисиденти и за необятното потребление на смъртното наказване.

В обособен случай в неделя Иран заяви, че износът му на нефт е достигнал най-високото си равнище след повторното налагане на глобите на Съединени американски щати през 2018 година

Министърът на петрола Джавад Оуджи съобщи, че износът се е нараснал с 83 млн. барела през 2022 година в сравнение с предходните 12 месеца. В Иран новата година стартира през март.

Според анализатори нарастването се дължи на по-големите доставки за иранските съдружници Китай и Венецуела.

Приходите от експорт на Техеран понесоха забележителен удар, откакто тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отдръпна от знаменателното нуклеарно съглашение преди пет години.

Санкциите на Съединени американски щати, в комбиниране с неприятното икономическо ръководство и корупцията, доведоха до това, че иранската стопанска система не означи значителен напредък през последното десетилетие. А по някои индикатори тя към момента е с 4-8% по-малка, в сравнение с през 2010 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР